Published On: 6 Ιανουαρίου, 2023/Categories: TOP, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ/Tags: , , /

Χρόνος ανάγνωσης: 0,1 λεπτά

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97,8 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μιχαλέλη και Αμαλία Κάτζου έδωσε σήμερα 6 Ιανουαρίου 2023 ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Ως εκ τούτου νομίζω ότι σήμερα δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για να έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλή χρονιά, καλημέρα σας.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή χρονιά σε εσάς, στους ακροατές και σε όλη την Ελλάδα, γεμάτη υγεία, δύναμη και αντοχές!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Τον οποίο Υπουργό, τον έχουμε πετύχει στην Καβάλα -για να τα λέμε κύριε Υπουργέ- γιατί έρχονται και πολιτικές εξελίξεις, θα τα συζητήσουμε αργότερα. Υπουργός Εθνικής Αμύνης, το σημαντικό, αλλά και Βουλευτής Καβάλας διότι μη τα ξεχνούμε αυτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσω από την Τουρκική προκλητικότητα και το χθεσινό περιστατικό στο Φαρμακονήσι που από κάποιους μεταφράζεται σαν αναβάθμιση της Τουρκικής προκλητικότητας. Βεβαίως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αντέδρασαν με ψυχραιμία και όλα καλά, αλλά θέλω να πω αν βλέπετε μια αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Κι αυτό τον εκνευρισμό της Τουρκίας για την ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων.Πώς απαντούμε εμείς ως Ελλάδα σε αυτό τον εκνευρισμό αλλά και την Τουρκική προκλητικότητα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με δυο λόγια απαντούμε, κάνοντας τη δουλειά μας, συνεχίζοντας να κάνουμε τη δουλειά μας. Κι η δουλειά μας είναι αφ’ ενός να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή την αποτρεπτική ισχύ τους, είτε με μέσα, είτε με ευνοϊκές πρόνοιες για το προσωπικό.

Είναι γνωστά όλα όσα έχουν γίνει σχετικά με τη μεγάλη αναβάθμιση σε επίπεδο εξοπλισμών, δηλαδή οπλικών συστημάτων, είτε νέων, είτε σε επίπεδο συντήρησης και υποστήριξης παλιών τα τελευταία τρία χρόνια. Θα τα πούμε αυτά κι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Έχουμε πολλά κι ενδιαφέροντα να πούμε, μην έχετε καμία αμφιβολία.

Αλλά και σε κάποιες πρόνοιες που είναι απαραίτητες για το προσωπικό γιατί τα καλύτερα συστήματα χωρίς εκπαιδευμένο και αξιόμαχο προσωπικό δεν είναι τίποτα.

Έρχεται το Νομοσχέδιό μας μέσα στο μήνα Ιανουάριο προς Ψήφιση στη Βουλή με κάποιες ευνοϊκές διατάξεις κι εκεί εστιάζεται ο ένας άξονας της προσπάθειάς μας: Ενίσχυση, λοιπόν, των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

Ο άλλος άξονας είναι η εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας κι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι και η αμυντική διπλωματία, όπου ερχόμαστε πιο κοντά με συμμάχους φίλες χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις στα θέματα ασφάλειας της περιοχής ως προς την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.

Και εκεί υπάρχει, θέλω να πιστεύω, μεγάλο έργο και αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια, είτε μέσω συμφωνιών σε διμερές επίπεδο των στρατηγικών συμφωνιών με χώρες, όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, ασφαλώς και η Αμερική με την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής που έχουμε τροποποιήσει δυο φορές αυξάνοντας τις δυνατότητες. Είτε λοιπόν σε διμερές επίπεδο με φίλες χώρες, είτε σε πολυμερές επίπεδο, σε επίπεδο οργανισμών όπου διατελούμε μέλη, Ε.Ε., ΝΑΤΟ κλπ.

Αλλά και κάποια πολυμερή συμμαχικά σχήματα με συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, τα τριμερή σχήματα με την Αίγυπτο και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Γενικώς η Ελλάδα έχει εντείνει, θα έλεγα, το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν αυτό εκνευρίζει την Τουρκία, λυπούμαι αλλά προβλέπω μάλλον ότι ο εκνευρισμός αυτός θα ενταθεί γιατί θα γίνουν κι άλλα και στα δυο αυτά επίπεδα. Αυτό είναι  το καθήκον μας και αυτή είναι  η δουλειά μας.

Και να σας πω και κάτι; Άκουσα προχθές τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχει βέβαια κι αυτός τη δική του προεκλογική περίοδο και πρέπει να πει αυτά που πρέπει να πει. Στο πλαίσιο αυτής της εκφοράς πολιτικού λόγου, εντάσσεται και η ακραία και επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα. Είπε, «μη μας ενοχλείτε και δεν θα σας ενοχλούμε».

Μα εμείς δεν ενοχλούμε κανέναν. Εμείς έχουμε, να το πω έτσι, κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων ως ο πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ως όχι ως ο ταραχοποιός ή ο αναθεωρητής της περιοχής.

Κι αυτό δεν είναι δική μου άποψη επειδή πρέπει να πω κάτι καθώς πλησιάζουμε κι εμείς στις δικές μας εκλογές. Αυτό είναι η άποψη όλων, και των εταίρων, και των συμμάχων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Πάντως κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα γίνουν κι άλλα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι και πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει, δεν έχουν γίνει.

Όπως για παράδειγμα -ακούω, δεν είμαι του αντικειμένου, αλλά ακούω πάρα πολύ καιρό- για τους Ισραηλινούς πυραύλους, το οποίο αυτό το πράγμα, έχει «κακοφορμίσει»; Πάει πίσω; Δεν θα γίνει;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει «κακοφορμίσει»; Ξέρω ότι κακοφορμίζει μια πληγή. Γιατί οι Spike NLOS είναι πληγή; Έγινε μία αργόσυρτη διαπραγμάτευση, διότι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ενός σύνθετου οπλικού συστήματος, διότι μιλούμε για ένα πυραυλικό σύστημα το οποίο έχει εφαρμογή και σε οχήματα του Στρατού Ξηράς και σε πλοία επιφανείας και σε ελικόπτερα.

Επομένως είναι τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές. Είναι ένα σύστημα όμως για το οποίο υπάρχει απόλυτη επιχειρησιακή -να το πω έτσι- ανάγκη που έχει επιβεβαιωθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί τις εισηγήσεις των Επιτελείων ακούμε εμείς. Δηλαδή, σύμφωνα με το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τις εισηγήσεις των Επιτελείων και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των υπογραφών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Όταν λέτε τελικό στάδιο, δηλαδή έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα πότε θα γίνει αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι μέσα στον Ιανουάριο, άντε αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε τελειώσει. Θα έχουμε δηλαδή οδηγηθεί στην υπογραφή των συμβάσεων και για τα τρία αυτά κομμάτια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Αυτό είναι  πολύ σημαντικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα τρέχει ο χρόνος αντίστροφα μετά τη συμβασιοποίηση αυτής της πρόσκτησης του συστήματος για την παράδοση. Όπως σας είπα, είναι ένα σύστημα που το έχουν απόλυτη ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ασφαλώς και με τις διαπραγματεύσεις προκύπτουν και καθυστερήσεις, διότι κάθε πλευρά έχει να συζητήσει πολλούς και διάφορους τεχνικούς όρους.

Δεν είναι μόνο τι θα πάρεις αλλά πώς θα το υποστηρίξεις σε  βάθος χρόνου, πώς θα εμπλέξεις ή θα εντάξεις σε κάποιο ποσοστό και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία ανάλογα με τις δυνατότητές της μπορεί να συνεισφέρει εν μέρει στην παραγωγή, την υποστήριξη στην Ελλάδα, στοιχείων αυτών των συστημάτων. Αυτή είναι τουλάχιστον η επιδίωξή μας σε κάθε σύμβαση. Κι από εκεί και πέρα βέβαια τα τεχνικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τους οικονομικούς όρους και το χρονοδιάγραμμα παραλαβής.

Τίποτα δεν είναι απλό! Είναι σύνθετα όλα αυτά τα ζητήματα και χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες και -να το πω έτσι- εγρήγορση. Το θέμα όμως είναι, για να κρατούμε και το καλό, είναι ότι εκεί που κάποτε υπήρχε η απόλυτη έρημος, τώρα η μια διαπραγμάτευση διαδέχεται την άλλη προκειμένου να κλείνουμε τρύπες και να προχωρούμε σε συμβάσεις.

Νομίζω ότι αυτό δεν μιλά από μόνο του, φωνάζει από μόνο του.

Απλά δική μου υποχρέωση, όσο πλησιάζουμε ξέρετε και στη δική μας προεκλογική περίοδο που ατύπως έχει ανοίξει, να το εξηγούμε και να το επικοινωνούμε στον κόσμο.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Πριν περάσουμε στον πολιτικό στίβο, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση για το Νομοσχέδιο. Μόλις ενημερώθηκαν οι ακροατές του “REAL FM” ότι θα σας έχουμε κοντά μας, έστειλαν πάρα πολλά μηνύματα για το Νομοσχέδιο κι αν αλλάζει κάτι και στη μισθοδοσία, τι γίνεται με τα συνταξιοδοτικά των ΕΠΟΠ. Θα έχουμε αλλαγές κ. Υπουργέ;  Υπάρχει κάτι φοβερό μέσα σε αυτό το Νομοσχέδιο που πρέπει να το πούμε και να το μάθει ο κόσμος;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβερό υπό την έννοια μιας συγκλονιστικής μεταρρύθμισης δεν υπάρχει, γιατί εμείς απλά λύνουμε μια σειρά από προβλήματα σε μια σειρά από θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης εισάγουμε κάποιες διατάξεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της Εθνοφυλακής ως θεσμού και παίρνουμε κάποια μέτρα οικονομικού χαρακτήρα όσον αφορά στα Μετοχικά Ταμεία, επομένως απολύτως συναφή με τα ζητήματα των αποστράτων. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα σχετικά με το προσωπικό.

Το Νομοσχέδιο είναι στη διαβούλευση αυτή τη στιγμή, έρχεται προς Ψήφιση γύρω στις 15 με 16 Ιανουαρίου, αν δεν απατώμαι, στη Βουλή. Βλέπουμε τα σχόλια κι ανάλογα με την ανάλυση των σχολίων που έχουν προκύψει από τη διαβούλευση -και δεν είναι λίγα- θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όπου μπορούμε κάποιες Διατάξεις.

Κάποια μεγάλα ζητήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως, δεν έρχονται να λυθούν με αυτό το Νομοσχέδιο. Έχει γίνει γνωστό δημοσίως ότι το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται, πάλι σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, ένα νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ασφαλώς και στο επίκεντρο, αν θέλετε, της μέριμνας για το προσωπικό είναι το οικονομικό και η αποκατάσταση κάποιων αδικιών εξαιτίας των περικοπών κατά τα χρόνια που πέρασαν στις Ένοπλές Δυνάμεις, ώστε να είναι και ελκυστική υπόθεση η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως για έναν νέο Αξιωματικό.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Άρα θα περιμένουμε ένα νέο Νομοσχέδιο για τα οικονομικά;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η νέα πρόταση για το νέο μισθολόγιο όμως, όπως καταλαβαίνετε, όταν ολοκληρωθεί θα έρθει σε διαβούλευση, ασφαλώς με το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν μπορείς να κάνεις οικονομικό προγραμματισμό χωρίς να βάλεις στη συζήτηση το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καταλήξουμε σε ένα τελικό σχέδιο.

Αυτό το Νομοσχέδιο που φέρνουμε τώρα έχει κάποιες σταδιοδρομικής, βαθμολογικής και οικονομικής φύσεως, σε επίπεδο Μετοχικών Ταμείων, βελτιώσεις για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων εν ενεργεία ή αποστράτων, όπως σας είπα. Αλλά το μισθολογικό θέλει μία πιο συνολική συζήτηση. Κάνουμε αυτή τη στιγμή την προεργασία που πρέπει. Όσο δε, αφορά στο ασφαλιστικών των ΕΠΟΠ, το οποίο επίσης θίξατε και αντιλαμβάνομαι…

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: …Κι έχουμε πάρα πολλά μηνύματα για αυτό το θέμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω. Κοιτάξτε, οι Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι αποστρατεύονται γύρω στην ηλικία των 50 ετών αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη παρά μόνο σε αρκετά χρόνια αργότερα, θέλουν να λυθεί αυτό τους το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, αυτό το ζήτημα θα το αντιμετωπίσουν σε μερικά χρόνια από σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση πάλι, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, που είναι συνταξιοδοτικής – ασφαλιστικής φύσεως, δεν αρκεί μόνο να αποφασίσει κάτι το Υπουργείο Άμυνας.

Πρέπει να γίνει διαβούλευση μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία -άρα πάλι το Οικονομικών και το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων- προκειμένου να δοθεί λύση συνολική σε ένα πρόβλημα κοινωνικοασφαλιστικής φύσεως. συνταξιοδοτικό δηλαδή.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό θα το βρούμε μπροστά μας σε μερικά χρόνια και θεωρώ ότι ως τότε θα έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τα Υπουργεία για να επιλυθεί. Δεν είναι όμως επικείμενο σε αυτό το νομοσχέδιο που

που φέρνουμε.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω τώρα, καθώς ατύπως, όπως είπατε, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και υπάρχει κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των εξοπλισμών και τι έχουμε κάνει, τι έχετε κάνει. Δεν έχει ψηφίσει για τις αμυντικές συμφωνίες. Είχαμε και τον κύριο Κατρούγκαλο και τον ρωτήσαμε για αυτό. Ποιο θα είναι το βασικό σας επιχείρημα απέναντι σε όλα αυτά που λέει, τα επιχειρήματά σας απέναντι σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το βασικό μας επιχείρημα είναι ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να γίνει για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν διακριθήκαμε μέσω της αδράνειας, αλλά μέσω της υπερδραστηριότητας.

Και να σας πω την αλήθεια προτιμώ να λογοδοτήσω για μια υπογραφή που έβαλα σε μια σύμβαση, αν είναι να λογοδοτήσω, που αισθάνομαι ότι όλα έχουν γίνει απολύτως διαφανώς και σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά να λογοδοτήσω για κάτι που δεν έκανα.

Τελικά το πρόβλημα στο εξοπλιστικό της χώρας προκύπτει επειδή για πολλά χρόνια κάποιοι δεν έκαναν τίποτα, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάποια πράγματα παρά την οικονομική δυσκολία. Αυτοί δεν ήμασταν εμείς. Είναι αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο για τις αποφάσεις που δεν πήραν. Αυτό λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όσο έρχεται η προεκλογική περίοδος θα το εξηγήσω με λεπτομέρειες και νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία.

Όχι λοιπόν να εγκαλούν αυτοί που έκαναν περίπου τίποτα, εμάς που σε τρία χρόνια πραγματικά φέραμε μια κοσμογονία στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκνευρίζοντας -αν θέλετε- γι’ αυτό το λόγο και τους γείτονές μας.

Όχι, αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ αλλά θα έρθει η ώρα και στο επόμενο διάστημα θα έχουμε πάρα πολλές ευκαιρίες να το εξηγήσουμε στον κόσμο.

Θεωρώ ότι ο κόσμος, η κοινωνία γενικά, βλέπει με πολύ ευνοϊκό μάτι αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο που υποβάλαμε και ενέκρινε ο Πρωθυπουργός. Γιατί απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, μην το ξεχνούμε, να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς απλώς εκτελέσαμε την εντολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είμαστε έτοιμοι, όλο αυτό να το υποστηρίξουμε και να το υπερασπιστούμε γιατί είναι το έργο μας. Θα υπερασπιστούμε το έργο μας, όχι την απουσία του έργου μας. Κι ο κόσμος θα κρίνει.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Μάλιστα κ. Παναγιωτόπουλε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Ήταν χαρά μας που σας είχαμε εδώ στον “REAL FM 97,8” να είστε καλά, καλή χρονιά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Καλή χρονιά!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η χαρά είναι δική μου. Καλή χρονιά να έχουμε. Σας ευχαριστώ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Published On: 6 Ιανουαρίου, 2023/Categories: TOP, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ/Tags: , , /

Χρόνος ανάγνωσης: 0,1 λεπτά

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97,8 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μιχαλέλη και Αμαλία Κάτζου έδωσε σήμερα 6 Ιανουαρίου 2023 ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Ως εκ τούτου νομίζω ότι σήμερα δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για να έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλή χρονιά, καλημέρα σας.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή χρονιά σε εσάς, στους ακροατές και σε όλη την Ελλάδα, γεμάτη υγεία, δύναμη και αντοχές!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Τον οποίο Υπουργό, τον έχουμε πετύχει στην Καβάλα -για να τα λέμε κύριε Υπουργέ- γιατί έρχονται και πολιτικές εξελίξεις, θα τα συζητήσουμε αργότερα. Υπουργός Εθνικής Αμύνης, το σημαντικό, αλλά και Βουλευτής Καβάλας διότι μη τα ξεχνούμε αυτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσω από την Τουρκική προκλητικότητα και το χθεσινό περιστατικό στο Φαρμακονήσι που από κάποιους μεταφράζεται σαν αναβάθμιση της Τουρκικής προκλητικότητας. Βεβαίως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αντέδρασαν με ψυχραιμία και όλα καλά, αλλά θέλω να πω αν βλέπετε μια αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Κι αυτό τον εκνευρισμό της Τουρκίας για την ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων.Πώς απαντούμε εμείς ως Ελλάδα σε αυτό τον εκνευρισμό αλλά και την Τουρκική προκλητικότητα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με δυο λόγια απαντούμε, κάνοντας τη δουλειά μας, συνεχίζοντας να κάνουμε τη δουλειά μας. Κι η δουλειά μας είναι αφ’ ενός να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή την αποτρεπτική ισχύ τους, είτε με μέσα, είτε με ευνοϊκές πρόνοιες για το προσωπικό.

Είναι γνωστά όλα όσα έχουν γίνει σχετικά με τη μεγάλη αναβάθμιση σε επίπεδο εξοπλισμών, δηλαδή οπλικών συστημάτων, είτε νέων, είτε σε επίπεδο συντήρησης και υποστήριξης παλιών τα τελευταία τρία χρόνια. Θα τα πούμε αυτά κι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Έχουμε πολλά κι ενδιαφέροντα να πούμε, μην έχετε καμία αμφιβολία.

Αλλά και σε κάποιες πρόνοιες που είναι απαραίτητες για το προσωπικό γιατί τα καλύτερα συστήματα χωρίς εκπαιδευμένο και αξιόμαχο προσωπικό δεν είναι τίποτα.

Έρχεται το Νομοσχέδιό μας μέσα στο μήνα Ιανουάριο προς Ψήφιση στη Βουλή με κάποιες ευνοϊκές διατάξεις κι εκεί εστιάζεται ο ένας άξονας της προσπάθειάς μας: Ενίσχυση, λοιπόν, των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

Ο άλλος άξονας είναι η εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας κι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι και η αμυντική διπλωματία, όπου ερχόμαστε πιο κοντά με συμμάχους φίλες χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις στα θέματα ασφάλειας της περιοχής ως προς την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.

Και εκεί υπάρχει, θέλω να πιστεύω, μεγάλο έργο και αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια, είτε μέσω συμφωνιών σε διμερές επίπεδο των στρατηγικών συμφωνιών με χώρες, όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, ασφαλώς και η Αμερική με την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής που έχουμε τροποποιήσει δυο φορές αυξάνοντας τις δυνατότητες. Είτε λοιπόν σε διμερές επίπεδο με φίλες χώρες, είτε σε πολυμερές επίπεδο, σε επίπεδο οργανισμών όπου διατελούμε μέλη, Ε.Ε., ΝΑΤΟ κλπ.

Αλλά και κάποια πολυμερή συμμαχικά σχήματα με συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, τα τριμερή σχήματα με την Αίγυπτο και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Γενικώς η Ελλάδα έχει εντείνει, θα έλεγα, το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν αυτό εκνευρίζει την Τουρκία, λυπούμαι αλλά προβλέπω μάλλον ότι ο εκνευρισμός αυτός θα ενταθεί γιατί θα γίνουν κι άλλα και στα δυο αυτά επίπεδα. Αυτό είναι  το καθήκον μας και αυτή είναι  η δουλειά μας.

Και να σας πω και κάτι; Άκουσα προχθές τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχει βέβαια κι αυτός τη δική του προεκλογική περίοδο και πρέπει να πει αυτά που πρέπει να πει. Στο πλαίσιο αυτής της εκφοράς πολιτικού λόγου, εντάσσεται και η ακραία και επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα. Είπε, «μη μας ενοχλείτε και δεν θα σας ενοχλούμε».

Μα εμείς δεν ενοχλούμε κανέναν. Εμείς έχουμε, να το πω έτσι, κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων ως ο πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ως όχι ως ο ταραχοποιός ή ο αναθεωρητής της περιοχής.

Κι αυτό δεν είναι δική μου άποψη επειδή πρέπει να πω κάτι καθώς πλησιάζουμε κι εμείς στις δικές μας εκλογές. Αυτό είναι η άποψη όλων, και των εταίρων, και των συμμάχων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Πάντως κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα γίνουν κι άλλα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι και πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει, δεν έχουν γίνει.

Όπως για παράδειγμα -ακούω, δεν είμαι του αντικειμένου, αλλά ακούω πάρα πολύ καιρό- για τους Ισραηλινούς πυραύλους, το οποίο αυτό το πράγμα, έχει «κακοφορμίσει»; Πάει πίσω; Δεν θα γίνει;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει «κακοφορμίσει»; Ξέρω ότι κακοφορμίζει μια πληγή. Γιατί οι Spike NLOS είναι πληγή; Έγινε μία αργόσυρτη διαπραγμάτευση, διότι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ενός σύνθετου οπλικού συστήματος, διότι μιλούμε για ένα πυραυλικό σύστημα το οποίο έχει εφαρμογή και σε οχήματα του Στρατού Ξηράς και σε πλοία επιφανείας και σε ελικόπτερα.

Επομένως είναι τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές. Είναι ένα σύστημα όμως για το οποίο υπάρχει απόλυτη επιχειρησιακή -να το πω έτσι- ανάγκη που έχει επιβεβαιωθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί τις εισηγήσεις των Επιτελείων ακούμε εμείς. Δηλαδή, σύμφωνα με το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τις εισηγήσεις των Επιτελείων και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των υπογραφών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Όταν λέτε τελικό στάδιο, δηλαδή έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα πότε θα γίνει αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι μέσα στον Ιανουάριο, άντε αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε τελειώσει. Θα έχουμε δηλαδή οδηγηθεί στην υπογραφή των συμβάσεων και για τα τρία αυτά κομμάτια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Αυτό είναι  πολύ σημαντικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα τρέχει ο χρόνος αντίστροφα μετά τη συμβασιοποίηση αυτής της πρόσκτησης του συστήματος για την παράδοση. Όπως σας είπα, είναι ένα σύστημα που το έχουν απόλυτη ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ασφαλώς και με τις διαπραγματεύσεις προκύπτουν και καθυστερήσεις, διότι κάθε πλευρά έχει να συζητήσει πολλούς και διάφορους τεχνικούς όρους.

Δεν είναι μόνο τι θα πάρεις αλλά πώς θα το υποστηρίξεις σε  βάθος χρόνου, πώς θα εμπλέξεις ή θα εντάξεις σε κάποιο ποσοστό και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία ανάλογα με τις δυνατότητές της μπορεί να συνεισφέρει εν μέρει στην παραγωγή, την υποστήριξη στην Ελλάδα, στοιχείων αυτών των συστημάτων. Αυτή είναι τουλάχιστον η επιδίωξή μας σε κάθε σύμβαση. Κι από εκεί και πέρα βέβαια τα τεχνικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τους οικονομικούς όρους και το χρονοδιάγραμμα παραλαβής.

Τίποτα δεν είναι απλό! Είναι σύνθετα όλα αυτά τα ζητήματα και χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες και -να το πω έτσι- εγρήγορση. Το θέμα όμως είναι, για να κρατούμε και το καλό, είναι ότι εκεί που κάποτε υπήρχε η απόλυτη έρημος, τώρα η μια διαπραγμάτευση διαδέχεται την άλλη προκειμένου να κλείνουμε τρύπες και να προχωρούμε σε συμβάσεις.

Νομίζω ότι αυτό δεν μιλά από μόνο του, φωνάζει από μόνο του.

Απλά δική μου υποχρέωση, όσο πλησιάζουμε ξέρετε και στη δική μας προεκλογική περίοδο που ατύπως έχει ανοίξει, να το εξηγούμε και να το επικοινωνούμε στον κόσμο.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Πριν περάσουμε στον πολιτικό στίβο, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση για το Νομοσχέδιο. Μόλις ενημερώθηκαν οι ακροατές του “REAL FM” ότι θα σας έχουμε κοντά μας, έστειλαν πάρα πολλά μηνύματα για το Νομοσχέδιο κι αν αλλάζει κάτι και στη μισθοδοσία, τι γίνεται με τα συνταξιοδοτικά των ΕΠΟΠ. Θα έχουμε αλλαγές κ. Υπουργέ;  Υπάρχει κάτι φοβερό μέσα σε αυτό το Νομοσχέδιο που πρέπει να το πούμε και να το μάθει ο κόσμος;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβερό υπό την έννοια μιας συγκλονιστικής μεταρρύθμισης δεν υπάρχει, γιατί εμείς απλά λύνουμε μια σειρά από προβλήματα σε μια σειρά από θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης εισάγουμε κάποιες διατάξεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της Εθνοφυλακής ως θεσμού και παίρνουμε κάποια μέτρα οικονομικού χαρακτήρα όσον αφορά στα Μετοχικά Ταμεία, επομένως απολύτως συναφή με τα ζητήματα των αποστράτων. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα σχετικά με το προσωπικό.

Το Νομοσχέδιο είναι στη διαβούλευση αυτή τη στιγμή, έρχεται προς Ψήφιση γύρω στις 15 με 16 Ιανουαρίου, αν δεν απατώμαι, στη Βουλή. Βλέπουμε τα σχόλια κι ανάλογα με την ανάλυση των σχολίων που έχουν προκύψει από τη διαβούλευση -και δεν είναι λίγα- θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όπου μπορούμε κάποιες Διατάξεις.

Κάποια μεγάλα ζητήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως, δεν έρχονται να λυθούν με αυτό το Νομοσχέδιο. Έχει γίνει γνωστό δημοσίως ότι το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται, πάλι σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, ένα νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ασφαλώς και στο επίκεντρο, αν θέλετε, της μέριμνας για το προσωπικό είναι το οικονομικό και η αποκατάσταση κάποιων αδικιών εξαιτίας των περικοπών κατά τα χρόνια που πέρασαν στις Ένοπλές Δυνάμεις, ώστε να είναι και ελκυστική υπόθεση η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως για έναν νέο Αξιωματικό.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Άρα θα περιμένουμε ένα νέο Νομοσχέδιο για τα οικονομικά;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η νέα πρόταση για το νέο μισθολόγιο όμως, όπως καταλαβαίνετε, όταν ολοκληρωθεί θα έρθει σε διαβούλευση, ασφαλώς με το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν μπορείς να κάνεις οικονομικό προγραμματισμό χωρίς να βάλεις στη συζήτηση το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καταλήξουμε σε ένα τελικό σχέδιο.

Αυτό το Νομοσχέδιο που φέρνουμε τώρα έχει κάποιες σταδιοδρομικής, βαθμολογικής και οικονομικής φύσεως, σε επίπεδο Μετοχικών Ταμείων, βελτιώσεις για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων εν ενεργεία ή αποστράτων, όπως σας είπα. Αλλά το μισθολογικό θέλει μία πιο συνολική συζήτηση. Κάνουμε αυτή τη στιγμή την προεργασία που πρέπει. Όσο δε, αφορά στο ασφαλιστικών των ΕΠΟΠ, το οποίο επίσης θίξατε και αντιλαμβάνομαι…

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: …Κι έχουμε πάρα πολλά μηνύματα για αυτό το θέμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω. Κοιτάξτε, οι Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι αποστρατεύονται γύρω στην ηλικία των 50 ετών αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη παρά μόνο σε αρκετά χρόνια αργότερα, θέλουν να λυθεί αυτό τους το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, αυτό το ζήτημα θα το αντιμετωπίσουν σε μερικά χρόνια από σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση πάλι, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, που είναι συνταξιοδοτικής – ασφαλιστικής φύσεως, δεν αρκεί μόνο να αποφασίσει κάτι το Υπουργείο Άμυνας.

Πρέπει να γίνει διαβούλευση μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία -άρα πάλι το Οικονομικών και το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων- προκειμένου να δοθεί λύση συνολική σε ένα πρόβλημα κοινωνικοασφαλιστικής φύσεως. συνταξιοδοτικό δηλαδή.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό θα το βρούμε μπροστά μας σε μερικά χρόνια και θεωρώ ότι ως τότε θα έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τα Υπουργεία για να επιλυθεί. Δεν είναι όμως επικείμενο σε αυτό το νομοσχέδιο που

που φέρνουμε.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω τώρα, καθώς ατύπως, όπως είπατε, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και υπάρχει κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των εξοπλισμών και τι έχουμε κάνει, τι έχετε κάνει. Δεν έχει ψηφίσει για τις αμυντικές συμφωνίες. Είχαμε και τον κύριο Κατρούγκαλο και τον ρωτήσαμε για αυτό. Ποιο θα είναι το βασικό σας επιχείρημα απέναντι σε όλα αυτά που λέει, τα επιχειρήματά σας απέναντι σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το βασικό μας επιχείρημα είναι ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να γίνει για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν διακριθήκαμε μέσω της αδράνειας, αλλά μέσω της υπερδραστηριότητας.

Και να σας πω την αλήθεια προτιμώ να λογοδοτήσω για μια υπογραφή που έβαλα σε μια σύμβαση, αν είναι να λογοδοτήσω, που αισθάνομαι ότι όλα έχουν γίνει απολύτως διαφανώς και σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά να λογοδοτήσω για κάτι που δεν έκανα.

Τελικά το πρόβλημα στο εξοπλιστικό της χώρας προκύπτει επειδή για πολλά χρόνια κάποιοι δεν έκαναν τίποτα, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάποια πράγματα παρά την οικονομική δυσκολία. Αυτοί δεν ήμασταν εμείς. Είναι αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο για τις αποφάσεις που δεν πήραν. Αυτό λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όσο έρχεται η προεκλογική περίοδος θα το εξηγήσω με λεπτομέρειες και νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία.

Όχι λοιπόν να εγκαλούν αυτοί που έκαναν περίπου τίποτα, εμάς που σε τρία χρόνια πραγματικά φέραμε μια κοσμογονία στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκνευρίζοντας -αν θέλετε- γι’ αυτό το λόγο και τους γείτονές μας.

Όχι, αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ αλλά θα έρθει η ώρα και στο επόμενο διάστημα θα έχουμε πάρα πολλές ευκαιρίες να το εξηγήσουμε στον κόσμο.

Θεωρώ ότι ο κόσμος, η κοινωνία γενικά, βλέπει με πολύ ευνοϊκό μάτι αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο που υποβάλαμε και ενέκρινε ο Πρωθυπουργός. Γιατί απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, μην το ξεχνούμε, να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς απλώς εκτελέσαμε την εντολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είμαστε έτοιμοι, όλο αυτό να το υποστηρίξουμε και να το υπερασπιστούμε γιατί είναι το έργο μας. Θα υπερασπιστούμε το έργο μας, όχι την απουσία του έργου μας. Κι ο κόσμος θα κρίνει.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ: Μάλιστα κ. Παναγιωτόπουλε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Ήταν χαρά μας που σας είχαμε εδώ στον “REAL FM 97,8” να είστε καλά, καλή χρονιά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ: Καλή χρονιά!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η χαρά είναι δική μου. Καλή χρονιά να έχουμε. Σας ευχαριστώ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο